Příslušenství pro grily

Mezi nákupem grilu a talířem s voňavým jídlem stojí řada věcí. Umění kuchaře, kvalitní suroviny… a příslušenství ke grilu. Vybrali jsme několik šikovných pomocníků, kteří vám při grilování nejvíce usnadní práci. Seřadili jsme je podle toho, v jaké fázi grilování přijdou ke slovu.

Cesta od dřevěného uhlí k žhavým uhlíkům dokáže někdy být strastiplná. Skvělým pomocníkem je ruční rozdmýchávač ohně. Samozřejmě jde rozfoukávat vlastními ústy, ale hrozí vám sežehnutí obočí a nadýchání se kouře.

Existuje však elegantní a v porovnání s rozfoukáváním téměř bezpracná metoda rozdělání ohně. A tou je použití ručního zapalovacího komínu. Stačí nasypat uhlí nebo brikety, vložit zapálený podpalovač a nechat samovolně rozhořet. Díky komínovému efektu se během pár minut uhlí změní na uhlíky. Pak jednoduše žhavý obsah přesypete do grilu a jste připraveni začít s grilováním.

Pokud si se sirkami nerozumíte, ale raději byste používali přírodní variantu, sáhněte po ekologickém podpalovači. Většinou se jedná o dřevitou hmotu napuštěnou parafínem. Hoří několik minut, což stačí k nažhavení uhelného základu, i pokud je vlhko a větrno.

 

 

Nepostradatelnou součástí grilu je odkapávací miska. Má využití u přímé i nepřímé metody. Primárně slouží k zachytávání odkapávajícího tuku. Pokud by mastnota dopadala přímo na uhlíky, uvolňovaly by se z ní karcinogenní látky. Proto se vždy snažte odkapávající tuk zachytit do misky. U nepřímé metody pak odkapávací miska pomáhá zvlhčovat prostředí pod poklopem. Maso si zachová více šťavnatosti i chuti.

Druhým velkým pomocníkem při grilování je teploměr. Ty se nabízejí mechanické nebo digitální, které jsou již tak propracované, že je můžete propojit i s vaším chytrým telefonem.

Když mluvíme o chuti a vůni, nemůžeme zapomenout na udicí lupínky. Vyrábějí se ze speciálních druhů dřeva nebo sudů od whisky. Namočené hoblinky se hodí přímo na žhavé uhlíky, kde vytvoří oblak voňavého kouře. Ten cirkuluje pod poklopem grilu a prostoupí všechno připravované jídlo. Hoblinky se mohou dát i do mističky na rošt plynového grilu.

 

Poctivého nepálí. Tohle přísloví vzniklo v době před rozmachem grilování. Sahat do prostoru nažhaveného roštu holou rukou není důkazem čistého svědomí, ale jízdenkou na oddělení popálenin. Vyzkoušejte raději kleště, vidličky, obracečky. Existují v nejrůznějších provedeních a cenových úrovních. Přesto víme, že někdy se na horký gril sáhnout musí. Třeba ho přesunout na bezpečnější místo, když uhlíky vyhořely, ale kovový plášť je stále horký. Pak je dobré mít při ruce (a na ruce) grilovací rukavici.

 

Kdy je definitivní konec grilování? Když je všechno uklizeno. Všechno včetně grilu. Vyzbrojte se čisticími přípravky, kartáči, houbičkami a uvidíte, že vám půjde práce pěkně od ruky. Ať už máte model na uhlí, plyn nebo elektřinu, nejlíp vám to půjde za tepla. U elektrického grilu vysokou teplotu nepotřebujete. Stačí, aby vás nepálilo. Mastnota půjde dobře dolů s pomocí obyčejné houbičky, připálené kousky vezměte jemně obracečkou. Rošt u plynu a uhlí potřebujete vypálit. K tomu je potřeba hodně vysoká teplota. Zbytky na roštu se spálí, pak zuhelnatí a nakonec rozpadnou. Pozůstatky odstraníte kartáčem a vysypete, respektive vymetete.

A jako poslední krok pro dlouhou životnost grilu, jeho vzhled i funkčnost, je důležité jej dobře skladovat a ochraňovat. Na gril by nemělo pršet. Praktické obaly i odolné kryty na grily vám pomůžou udržet váš gril v kondici po mnoho sezon.